”Hissbytet gick alldeles ypperligt, det fungerade klockrent”

2023-12-06 12:17:26

På Jönköping University finns fyra ALT-hissar. Den senaste installerades i år (2023) under sommaren när det är som minst verksamhet på högskolan. 

Den senast installerade hissen var en nyhiss-installation i ett befintligt hisschakt och upphandlades enligt LOU (Lagen om offentlig upphandling), precis som de övriga tre hissarna. Hissen, en ALT Trend, används främst för varutransporter till restaurangen i byggnaden och på golvet i hissen sitter därför en speciell plastmatta som är gjord för att klara tyngden från tung last och palltruckar.

– Hissbytet gick alldeles ypperligt, det fungerade klockrent – hela processen flöt på och vi fick kontinuerlig återkoppling. Allt var klart i god tid innan höstterminen startade. Hissen är dessutom jättesnygg och vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Claes Elm, projektledare och tekniker på Högskolefastigheter i Jönköping med ansvar för högskolans hissar.
 

Claes Elm på Högskolefastigheter i Jönköping berättar att hissarna från ALT Hiss fungerar mycket bra.Claes Elm, på Högskolefastigheter i Jönköping med ansvar för högskolans hissar berättar att det fungerar bra med ALTs hissar.


Peter Reinholdsson, projektledare för modernisering och utbyten hos oss på ALT Hiss, berättar en utmaning i projektet var att väggarna i hisschaktet inte var raka utan bredden varierade mellan cirka 160 och 190 cm.

–  I fall som det här och andra, där det krävs en del special för att få till bra lösningar är det skönt att ha en teknikavdelning som sitter bara några meter bort och som har kunskapen att kunna fixa det mesta. Och sedan verkstaden med tillverkning en våning ner som kan lösa anpassningarna. Det är skönt att ha dem i ryggen och att vi sitter nära, vilket underlättar projekten, säger Peter Reinholdsson.
 

Peter Reinholdsson på ALT Hiss är expert på modernisering av hissar.Peter Reinholdsson, projektledare för modernisering och utbyten åker alltid ut och mäter och fotograferar objekten för att få en klar bild av förutsättningarna och för att kunna ge konstruktionsavdelningen bästa möjliga underlag.


På högskolan finns även ytterligare tre ALT-hissar. En nyinstallation och ytterligare ett komplett utbyte som gjordes för tre respektive fyra år sedan – och dessutom en lite äldre trotjänare som har drygt 15 år på nacken. Samtliga hissar fungerar bra.

– Ja, det fungerar bra med ALT-hissarna, vi har ju haft de några år nu, och vi har ju även hissar av andra fabrikat att jämföra med, så nu kan vi ju säga att vi vet att ALTs hissar håller hög kvalitet. Vi hade visserligen lite problem i början med en av de som installerades för något år sedan, men det löste ALT och sedan dess har den hissen också fungerat problemfritt, säger Claes Elm och servicetekniker Lars Petersson fyller i:

– Det var en medbringare som var felprogrammerad och hade fel mått. Det tog några stopp innan vi helt lyckades lista ut vad problemet var, men vi gav oss inte utan hittade felet och bytte därefter medbringaren.

Kort sammanfattat är medbringaren en detalj som sitter på korgdörren. När hisskorgen kommer till plan greppar medbringaren tag i schaktdörren så att den också öppnas.
 

Lars Pettersson är servicetekniker på ALT Hiss i Jönköping.Lars Petersson, servicetekniker på ALT Hiss i Jönköpingsområdet.


– Det är egentligen när hissarna har gått några år det är intressant att höra vad kunderna tycker. Alla är ju jättebäst innan leverans, men efter några år vet man ju hur hissarna verkligen har fungerat, fortsätter Lars Petersson samtidigt som han plockar fram hissens serviceinstrument och tittar på historiken tillsammans med Claes Elm.
 

En ALT Trend-hiss med aluminiumklädd hisskorg.Den senaste hissen från ALT Hiss på Jönköping University har en aluminiumklädd hisskorg, vilket gör att spotljusen i taket reflekteras och ger fina mönster i väggarna.


Lars Petersson berättar att det han tycker är den stora fördelen med företagets hissar är det öppna systemet med upplåsta serviceinstrument där alla inställningar för hissen finns.

– Här ser vi historik och felkoder. Vi kan styra hissen, till exempel vilka våningar den ska ställa sig på mellan resor beroende tid på dygnet. Ingenting är hemligt, och det är ju en stor fördel för slutkunden att vem som helst kan serva hissen, att vi inte tvingar dem att anlita oss om de inte skulle vilja. Men det hoppas vi ju såklart att de vill.

– Ja, vi är sammantaget nöjda. Det finns ingenting att gnälla på i det här projektet. Snyggt jobb. Och kontakterna med Peter Reinholdsson och med dig då också Lars har varit smidiga. Ni är bägge två väldigt lösningsorienterade, avslutar Claes Elm.
 

Med öppet styrsystem är det lätt att serva hissar från ALT Hiss– Vårt öppna styrsystem med upplåst serviceinstrument är en av de stora fördelarna med våra hissar. Till skillnad från en del konkurrenter i branschen så låser vi inte in kunderna att vara tvungna att anlita oss om de inte vill, säger Lars Petersson.


Om Jönköping University

• Jönköping University erbjuder cirka 80 program/inriktningar på grund- och avancerad nivå och förbereder studenter för att verka i ett internationellt sammanhang.
• Fokus inom forskning är entreprenörskap, ägande och förnyelse; industriell produktframtagning i samverkan, särskilt tillämpningar i tillverkande företag och näraliggande tjänsteföretag; bevarande och återskapande av individers hälsa, välbefinnande och välfärd; och lärandet och kommunikationens villkor.  
• Jönköping University har cirka 11 000 studenter, varav cirka 1 960 är internationella.
• Lärosätet har cirka 800 anställda och samarbetar med cirka 350 internationella partneruniversitet och cirka 800 partnerföretag samt 1 000 partnerskolor inom lärarutbildningen.
• Lärosätet är ett av de främsta inom internationellt studentutbyte och hör till de bästa i Sverige när det gäller att attrahera avgiftsbetalande studenter
• Läs mer på www.ju.se

Jönköpings högskola har fyra hissar från ALT Hiss.

 

Fler case

Hissguiden med ritningar

Svara på några frågor så visar vi vilken hiss som passar bäst för dina behov.
Här finns även ritningar för många av våra hissar. »

Komponenter

Om du önskar något utöver vår standardhiss kan du med ALTs modulsystem anpassa hissen efter dina behov.
Hissdörrar »
Hisskorgar »
Knappar & tablåer »

Lokal tillverkning

Vid fabriken i Alvesta tillverkar vi hissarnas bärande delar och apparatskåpen. På så vis är vi väldigt flexibla.
Produktionen av apparatskåp är speciellt uppskattad då de håller svensk standard och utformning. Detta uppskattas främst av driftstekniker som ska jobba med hissarna under hela dess livslängd.
Lokal produktion främjar dessutom miljön genom minimalt med transporter.

Kontakta oss

 

Kundtjänst: 0472-390 700
Jour: 010-20 500 50
E-post: info@alt.se

Kontaktuppgifter till våra regionkontor eller en specifik medarbetare


Kontaktformulär

Namn
Telefon
Ort
E-postadress
Text/Fråga