Vanliga anledningar till att modernisera en hiss:
- Hisskorgen börjar bli ful och sliten:
Tar ner intrycket på min fastighet
- Byta från slagdörr till skjutdörr:
Avsevärt bättre handikapptillgänglighet för hissen, men även mer lättanvänd om man ofta har grejor med sig. Höjer också värdet på min fastighet som får ett modernare utseende.
- Hissen stannar ofta:
Reparationerna kostar mer än investeringen att modernisera hissen.
- Hissen är cirka 25 år och jag har inget gjort:
För att slippa oönskade och därav ofta dyra driftstörningar gör man en planerad modernisering. Har man dessutom säg 50 hissar i sitt bestånd bör man ha en plan med där minst 2 hissar om året moderniseras för att sprida investeringarna.
”Resultatet har blivit förbaskat bra”

Läs om vad våra kunder tycker om våra utförda moderniseringar! >>
Hur ska jag utföra min modernisering?
Hissen kan delas upp i fyra moduler: dörrar, hisskorg, drivsystem och elstyrning. Beroende på målet med moderniseringen kan den utföras i olika nivåer som styrs av de olika modulernas funktion i anläggningen.
Elstyrningen är basen
Hissens elstyrning är basen och byts i princip alltid, oftast tillsammans med olika slitdelar i dörrarna. Detta är minsta åtgärden för att öka driftsäkerheten.
Klä om hisskorgen
För att även visa hyresgäster att man satsat på huset eller för att höja intrycket för besökare bör man också klä om hisskorgen - eller byta ut den.
Hissdörrar
Om hissen har automatdörrar är ofta ett byte av maskineriet att rekommendera och eventuellt också de vagnar som håller upp schaktdörrarna. Dessa delar är en vanlig felkälla och normalt är det mest ekonomiskt att byta komplett istället för att endast byta enskilda komponenter som till exempel hjul och kontakter.
För att öka tillgängligheten och/eller värdet på fastigheten vill man ibland ersätta hissens slagdörrar med automatdörrar. Även detta kräver en besiktning på plats, framför allt för att bedöma om platsen finns och om drivsystemet orkar med den ökade lasten.
Se över drivsystemet
Nästa steg är att ta med drivsystemet i moderniseringen av hissen. Här är svårare att generellt säga ur man bör göra och en besiktning av anläggningen är att rekommendera för att vi ska kunna ge rätt råd – det är inte alltid man behöver byta hela drivsystemet.
Vid större renoveringar, framförallt på hissar i miljöer där man inte klarar sig utan hissen, blir det allt vanligare att man byter hela hissen och helt enkelt ersätter den med en ny. Oftast är det rent resursslöseri både för miljön och plånboken då det till stor del är mest att byta i schaktet.
Behovsanpassade lösningar
Sammantaget finns det inga givna regler, utan en konsultation där vi på plats träffas och diskuterar fram vad ni vill uppnå och vilka behov som finns är att rekommendera. Därefter gör vi en bedömning av vilka moduler enligt ovan som är lämpligt att modernisera och återkommer med ett förslag.
Kontakta något av våra kontor så bokar vi en tid!
