”Montörerna är den viktigaste kuggen för det bra slutresultatet”

2024-03-07 09:06:52

Källfelt Byggnads AB med anor från början av 1900-talet äger och förvaltar fastigheter i Göteborg och Stockholm. När åtta hissar i hyresfastigheten på Karl Johansgatan i Göteborg skulle bytas ut gick uppdraget till ALT Hiss.

Från börjar var tanken att byta ut hissarna i samband med en större entreprenad med bland annat stamrenovering. Istället valde Källfält att tidigarelägga utbytet av hissarna.

– Ja, det var så stora brister med mycket driftstopp att vi kände att vi måste åtgärda hissarna så snart som möjligt, säger Pär Rask, projektledare på Källfelts Byggnads (på bilden ovan). 
 

De tidigare slagdörrarna med gallerdörr i hisskorgarna har bytts till moderna och säkrare automatskjutdörrar. Bytet till automatskjutdörrar innebar också att ett komplett utbyte av hissarna var nödvändigt.
 

Källfält Byggnads anlitade en hisskonsult som hjälpte till med projektet och det var på så sätt Pär Rask kom i kontakt med ALT Hiss.

– Hisskonsulterna har ju mer detaljerad kunskap än vad jag har kring hur en hiss fungerar och vad är det vi bör tänka på – och kan säkerställa att vi får med oss allting i projektet och inte missar något, berättar Pär Rask.

– Jag hade hört talas om ALT Hiss sedan tidigare, men detta är första projektet de utför åt oss. Så det var tack vare konsulterna som hjälpt oss i projektet som vi kom i kontakt ALT Hiss.

Och det är inget Pär Rask ångrar. Projektet har flutit på bra och de nya hissarna fungerar fint:

– Jag är positivt överraskad. Vi vet att när man går in i ett gammalt hisschakt så är det alltid lite problem i början innan man har ”känt på allting”. Jag tycker jag ALT Hiss har skött det riktigt bra. Vi hade ju en sidoentreprenör som också skulle med på banan och byta stigaledningar i hisschakten. Och även det samarbetet upplever jag har fungerat.
 

Hisskorgarna är helt nya med bland anant klinkergolv, ekfanér och vår senaste version av destionationstablå.

Hissarna har utrustats med nya energieffektiva motorer och modern styrning, vilket minskar energiförbrukningen och ökar säkerheten. ALT Hiss öppna styrsytem levereras med serviceinstrument, vilket gör att man inte är tvungen att anlita företaget för service om man inte vill. 

Avencerat projekt med varierande mått och diagonal bärram

Patrik Magnusson, regionchef på ALT Hiss i Göteborg, berättar att det varit ett förhållandevis avancerat projekt. Hans berättar att det är skillnad på hisschakt i nybyggda hus jämfört med vid moderniseringar eller utbyten i äldre hus:

–  Det brukar bli en del special i äldre hisschakt och det har det blivit här också. Alla hisschakten har lite olika mått och därför har vi bland annat tagit fram tre olika hisskorgar med olika dimensioner för de här totalt åtta hissarna. Och eftersom hissarna har två öppningar i vinkel har hissens bärram satts diagonalt under hisskorgen, vilket gör att även gejdrana är monterade diagonalt.
 

Då hissarna har två öppningar i vinkel har hissens bärram satts diagonalt under hisskorgen. Det innebär att även gejdrarna sitter diagonalt istället för mitt emot varandra. 


Patrik Magnusson, regionchef på ALT Hiss och Pär Rask, projektledare på Källfelt Byggnads, i diskussion om projektet.


Pär Rask berättar att det var ett antal olika byggfirmor som byggde husen på Karljohansgatan en gång i tiden och att det antagligen är anledningen till att hisschakten varierar i storlek.

– Det är alltid så när man sätter in något nytt att det är en inkörningstid. Vi har inte upptäckt något större problem. Ljudnivån från våningsvisarna var hög i början, men den har justerats ner nu och sammantaget är vi på Källfälts jättenöjda med resultatet av hissbytena, säger Pär Rask och avslutar:

– Vi har haft en bra dialog med ALT Hiss kring hur allt ska genomföras, men jag tycker också vi ska lyfta fram montörerna som gör själva jobbet med utbytet. De är den viktigaste kuggen för det bra slutresultat som vi har fått med hissarna!
 

Bröderna Faton Jusufi och Sylejman Jusufi har utfört de åtta hissutbyterna på Karl Johansgatan.
– De här hissarna vi byter ut nu har faktiskt varit lite svåra, bland annat är hisschakten långtifrån raka och måtten varierar. Men vi hittar alltid lösningar så att vi kommer vidare och får ett bra slutreslutat, säger Faton.
 

Om Källfelt Byggnads AB

• Källflet Byggnads är ett familjeföretag som startades redan 1923
• Företaget är engagerat i stadsutvecklingen och tar en aktiv roll i planeringen av framtidens städer
• Källfelt Byggnads förvaltar omkring 1350 lägenheter och cirka 90.000 kvm lokalyta i Göteborg och Stockholm
• Läs mer på www.kallfelt.se

 

Fler case

Hissguiden med ritningar

Svara på några frågor så visar vi vilken hiss som passar bäst för dina behov.
Här finns även ritningar för många av våra hissar. »

Komponenter

Om du önskar något utöver vår standardhiss kan du med ALTs modulsystem anpassa hissen efter dina behov.
Hissdörrar »
Hisskorgar »
Knappar & tablåer »

Lokal tillverkning

Vid fabriken i Alvesta tillverkar vi hissarnas bärande delar och apparatskåpen. På så vis är vi väldigt flexibla.
Produktionen av apparatskåp är speciellt uppskattad då de håller svensk standard och utformning. Detta uppskattas främst av driftstekniker som ska jobba med hissarna under hela dess livslängd.
Lokal produktion främjar dessutom miljön genom minimalt med transporter.

Kontakta oss

 

Kundtjänst: 0472-390 700
Jour: 010-20 500 50
E-post: info@alt.se

Kontaktuppgifter till våra regionkontor eller en specifik medarbetare


Kontaktformulär

Namn
Telefon
Ort
E-postadress
Text/Fråga