Svenska bostäder arbetar långsiktigt med hissar

2023-08-17 09:23:46

Svenska bostäder är ett av landets största bostadsbolag med drygt 29 000 lägenheter och över 1 000 hissar. Bolaget är en relativt ny kund till ALT Hiss och samarbetet har hittills fungerat väldigt bra.

Svenska bostäder är ett av tre kommunala bostadsbolag i Stockholm. Förutom bostäder förvaltar bolaget även lokaler och köpcentrum. Man har drygt 1 000 hissar, varav de allra flesta är bostadshissar. Så här långt har ALT Hiss installerat rullband och ett tiotal hissar hos Svenska bostäder. Ytterligare ett antal hissar är just nu under installation.

Svenska bostäder har en medarbetare som arbetar dedikerat med bolagets hissbestånd. Han heter Björn Nilsson, hissingenjör, och har arbetat med hissar i princip i hela sitt liv på olika bolag och med olika arbetsuppgifter. De senaste 20 åren på Svenska Bostäder.

Björn berättar att han arbetar långsiktigt med Svenska bostäders hissar. Även om inköpspris alltid är en faktor så är helhetskostnad över tid viktigast.

– Det är ett dilemma för oss när byggaren ska upphandla hiss och ofta föreslår enklaste bostadshiss. De tycker att det duger gott och väl, vilket det såklart kan göra. Fast på sikt får vi ju reparationskostnader istället och sannolikt mycket driftstopp, säger Björn och fortsätter:

– Ett sätt för mig att köpa kvalitet är om jag säger att jag vill ha garantiservice i 10 år. Då sätter man ju inte dit något som inte är bra, eftersom leverantören i så fall drabbas av stora reparationskostnader under garantitiden.

Just nu diskuterar Svenska Bostäder och ALT förlängd garanti för ett antal hissar, något som Mattias Bergström, ALTs regionchef i Stockholm ser positivt på:

- Vi vet att våra hissar är välbyggda och håller hög kvalitet, så i grunden är vi positiva till längre garantitider än vad som brukar vara standard, inte minst för att det ger långsiktiga affärsrelationer.

Björn Nilsson, hissingenjör på Svenska bostäder, och Mattias Bergström, regionchef på ALT Hiss, diskuterar hissarna på Rinkebysvängen.

Björn Nilsson berättar att Svenska Bostäder ställer upp kravspecifikationer för hissarna vid upphandling av nyproduktion och modernisering, men att det nästan alltid blir stora avsteg, speciellt med de internationella hissbolagen som han utrycker det.

– Mindre hissbolag som ALT Hiss klarar inte att uppfylla allt, men väldigt mycket mer än de stora internationella bolagen i branschen, säger Björn.

Som exempel tar Björn upp att de föredrar stora bärrullar för dörrarna. I princip så stora rullar som möjligt då det ger lägre belastning och därmed mindre slitage. För nyhiss vill Björn och Svenska bostäder alltid ha korgram för att ha möjligheten att kunna byta korg, snarare är självbärande hisskorg där man ”måste ut med allt” vid ombyggnad.

Hur tycker då Björn Nilsson att det har fungerat med ALT Hiss som leverantör så här långt?

– Det har funkar bra, absolut. Det har bytts en del folk som flyttat, men vi har bra kontakt och bra dialog. Vid senaste projektet i Rinkeby var det lite småsaker på förbesiktningen, men det åtgärdade ALT så till slutbesiktningen var det inga problem alls.

– När vi ska teckna avtal på nyproduktion framöver vill jag väldigt gärna att ALT är med och räknar på hissarna, avslutar Björn Nilsson.

Om Svenska bostäder

• Svenska Bostäder grundades 1944 och ägs av Stockholms stad.
• Förutom lägenheter förvaltas också lokaler och köpcentrum
• Antal lägenheter: 28 076 plus ytterligare 1637 i dotterbolaget Stadsholmen
• Lokalytor: 411 000 kvm
• Bostäderna och lokalerna finns i Stockholms innerstad, Järva-området samt i söder- och västerort.
• Läs mer på www.svenskabostader.se

Fler case

Hissguiden med ritningar

Svara på några frågor så visar vi vilken hiss som passar bäst för dina behov.
Här finns även ritningar för många av våra hissar. »

Komponenter

Om du önskar något utöver vår standardhiss kan du med ALTs modulsystem anpassa hissen efter dina behov.
Hissdörrar »
Hisskorgar »
Knappar & tablåer »

Lokal tillverkning

Vid fabriken i Alvesta tillverkar vi hissarnas bärande delar och apparatskåpen. På så vis är vi väldigt flexibla.
Produktionen av apparatskåp är speciellt uppskattad då de håller svensk standard och utformning. Detta uppskattas främst av driftstekniker som ska jobba med hissarna under hela dess livslängd.
Lokal produktion främjar dessutom miljön genom minimalt med transporter.

Kontakta oss

 

Kundtjänst: 0472-390 700
Jour: 010-20 500 50
E-post: info@alt.se

Kontaktuppgifter till våra regionkontor eller en specifik medarbetare


Kontaktformulär

Namn
Telefon
Ort
E-postadress
Text/Fråga