”Jag gillar friheten att själv styra över mina arbetsdagar”

2022-04-28 10:23:55

Viktor Palm är montör på ALT Hiss. När han och hans kollegor kommer till ett bygge finns det ett eller flera tomma hisschakt. När de åker därifrån färdiga hissar som redo att börja användas.

Arbetet som montör är Viktors första i hissbranschen. Tidigare har han jobbat som mekaniker och snickare. Han är en händig person helt enkelt, något han har stor nytta av i sitt arbete – för även om det mesta görs efter instruktion, är det inte ovanligt att speciallösningar behövs.

Viktor berättar att det tar två till tre veckor att montera en hiss, beroende på olika förutsättningar som antal våningar och hissmodell. På byggen med mer än en hiss arbetar de vanligtvis en montör per hiss. 


Hissarna som ska monteras i två flerbostadshus när vi träffar Viktor har precis anlänt med lastbil från tillverkningen i Alvesta och packas upp av honom och hans kollegor.


När Viktor och hans kollegor kommer till ett nytt projekt har byggaren satt upp ställning i hisschaktet och själva hissen har levererats komplett från ALTs produktion.

- Vi börjar med att få gejderna, motor och linor och monterar dem. Därefter monterar vi elskåpet och kopplar in, och sedan är det dags att få golvplanet på plats så att det går att åka med hissen för resten av montaget.
- När vi har kommit såhär långt har det gått ungefär två dagar och runt 70 procent av arbetet återstår, säger Viktor.

Det som är kvar att göra är bland annat att montera hisskorgen, dörrar och lampor – men framför allt alla säkerhetsfunktioner. Viktor berättar att det finns dubbla lösningar för i princip alla säkerhetsfunktioner, både elektriska och mekaniska, för att inget ska kunna gå fel med hissen oavsett vad som händer.


Montörerna Mohammed Ali Hussein, Fayez Harbeh, Viktor Fast och Fredrik Starck har den här dagen precis påbörjat arbetet med två hissar i flerbostadshus. 


Hjälper varandra

- Vi (ALT Hiss) har bra och genomtänkta hissar så montagen brukar flyta på, men visst händer det att vi måste komma på egna lösningar, till exempel om schaktet inte stämmer. Då får man lösa på plats hur det blir bäst att göra, och det mesta går att rädda upp eftersom vi har hyfsat stor justeringsmån, säger Viktor, och fortsätter:

- I de fallen vi stöter på problem är det skönt att vi har hög kompetens i montagegruppen. Vi är många som har varit med länge och vi hjälps åt att hitta bra lösningar när det behövs. Och som backup finns dessutom produktions- och konstruktionsavdelningarna som kan ge support.


Mohammed, Viktor och Fredrik tittar på hisschakten och går igenom hur de ska lägga upp arbetet.


Många hotellnätter och lång helgledighet

Arbetet som montör innebär mycket resor med boende på hotell, från måndag till torsdag. För Viktors del i södra delen av landet. Montörerna styr själva över hur de vill lägga upp arbetsdagarna. De brukar jobba långa dagar, minst till klockan 18, men ofta till klockan 20, för att kunna avsluta och komma hem i hyfsad tid på torsdagarna.

- Det gäller att trivas med att vara iväg i veckorna. Och visst efter ett tag så är det inte så glamoröst att bo på hotell, men fördelarna med jobbet överväger helt klart. Vi har stor frihet att planera vårt arbete och vi får långa helger – vanligtvis lämnar vi byggena vid torsdag lunch och är hemma runt kl. 16 eller tidigare, så det blir rejäla helger, säger Viktor.

- Sammanfattningsvis är det bästa med det här jobbet friheten att styra själv, variationen i arbetet och att vi på är ett bra gäng på ALT, från ledning till montagekollegor, avslutar Viktor.
 

Om Viktor Palm

Gör: Montör
Började på ALT Hiss: 2018
Bor: utanför Norrhult
Fritidsintressen: Skruva med bilar
Bästa hissupplevelse/favorithiss: ALT Optima, bäst och smidigast att bygga.

Fler case

Hissguiden med ritningar

Svara på några frågor så visar vi vilken hiss som passar bäst för dina behov.
Här finns även ritningar för många av våra hissar. »

Komponenter

Om du önskar något utöver vår standardhiss kan du med ALTs modulsystem anpassa hissen efter dina behov.
Hissdörrar »
Hisskorgar »
Knappar & tablåer »

Lokal tillverkning

Vid fabriken i Alvesta tillverkar vi hissarnas bärande delar och apparatskåpen. På så vis är vi väldigt flexibla.
Produktionen av apparatskåp är speciellt uppskattad då de håller svensk standard och utformning. Detta uppskattas främst av driftstekniker som ska jobba med hissarna under hela dess livslängd.
Lokal produktion främjar dessutom miljön genom minimalt med transporter.

Kontakta oss

 

Kundtjänst: 0472-390 700
Jour: 010-20 500 50
E-post: info@alt.se

Kontaktuppgifter till våra regionkontor eller en specifik medarbetare


Kontaktformulär

Namn
Telefon
Ort
E-postadress
Text/Fråga